9 причин зайнятися спортом вранці

Для вас є загадкою, чому люди тренуються вранці? Ви не бачите сенсах вставати рано вранці і йти на тренування? Саме тому, ми підготували для вас статтю, яка може змінити ваше уявлення про заняття спортом рано вранці. Ранкове тренування може поліпшити якість життя як фізично, так і психічно. Відкрийте для себе всі переваги ранкових тренувань.

Переваги ранкового тренування

1. Збільшує активність протягом дня

Багато з нас не можуть уявити ранок без чашки кави, і тільки після цього вони відчувають себе готовими до щоденних обов'язків. А ви пробували замінити чашку кави інтенсивної ранковим тренуванням? Результати дослідження показали, що 10-хвилинна прогулянка по сходах додасть вам більше енергії, ніж 1 чашка кави. Це не означає, що ви повинні припинити пити каву, проте споживання кофеїну в поєднанні з фізичним навантаженням може надати вам ще більше енергії.

Ранкове тренування - один з кращих способів підтримки рівня енергії протягом дня. Це допоможе вашому тілу і розуму краще справлятися з повсякденними завданнями. Під час вправ легені та серце забезпечуються киснем і живильними речовинами, що підвищує опірність і працездатність організму. Збільшення енергії, отже, зменшує втому і знімає втому.

2. Покращує настрій

Науково доведено, що фізичні вправи поліпшують настрій і допомагають боротися з депресією і тривогою. Після тренування ендорфіни виводяться з організму, що зменшує стрес і біль. Слово «ендорфін» увійшло в науку від терміна ендогенний, що означає всередині організму, і морфій. Ендорфіни надають таку ж дію на наш організм, як і категорія ліків, званих опадами. У медицині опіоїди використовуються, тому що вони викликають почуття ейфорії і зменшують біль.

Однак, ранкове тренування допоможе приходити на роботу щасливіше і відчувати себе краще протягом дня. Якщо ви тренуєтеся ввечері, а потім лягайте спати, ви будете зможете насолодитися ефектом ендорфінів менше, ніж після ранкового тренування.

3. Покращення якості сну

За результатами дослідження 2014 року, ранкове тренування позитивно впливає на сон. Учасники дослідження підтвердили, що вони краще спали в ті тренувальні дні, коли вони тренувалися о 7:00. Їх глибокий сон тривав довше, і пробудження вночі відбувалися не так часто. Крім того, їм було потрібно менше часу для того щоб заснути.
Поліпшення якості сну також веде і до іншому перевазі, яке пов'язане з мелатонином, гормоном сну. Його завдання - привести ваше тіло в фазу розслаблення, щоб ви могли краще заснути. Перебування на ранковому світлі підвищує рівень мелатоніну протягом ночі. Це означає, що ранкове тренування на свіжому повітрі допомагає швидше заснути. Тому спробуйте замінити бігову доріжку в тренажерному залі ранковою пробіжкою біля будинку.

Абсолютно протилежний вплив на сон робить тренування в вечірні та нічні години. Ваше тіло знаходиться в «напруженому стані» після тренування, має більш високу температуру, і мозок знаходиться в стимуляції. З цієї причини ви, можливо, не зможете заснути, так як ваш мозок занадто перезбуджена.

4. Покращує увагу

Важливою перевагою ранкового тренування є те, що вона допоможе циркулювати кров і покращує приплив крові до мозку. Уже 30 хвилин тренування поліпшать роботу вашого мозку і він стане більш стійкими до порушень. Ранкова зарядка поліпшить вашу пам'ять і увагу, а також призводить до більш швидкого вирішення проблем.

Це було підтверджено дослідженнями, в яких перевірялося вплив ранкових тренувань на поліпшення когнітивних здібностей. У дослідженні взяли участь 65 чоловіків і жінок. Завданням учасників було провести 30 хвилин на біговій доріжці вранці і робити 3-хвилинну перерву щоб пройтися щопівгодини протягом дня. Поєднання цих видів діяльності виявилося кращим способом поліпшити виконавчі функції, такі як:
  • гнучкість
  • орієнтація в часі
  • мислення
  • планування
  • прийняття рішень
Зокрема, в період між 25 і 45 роками фізичні вправи мають вирішальне значення, тому що мозок втрачає свою життєву силу з віком, а його когнітивні здібності знижуються після 45 років життя. Регулярні тренування покращують діяльність мозку і допомагають запобігти дегенерацію гіпокампу, який бере участь в навчанні і пам'яті.

5. Підтримує артеріальний тиск і цукор під контролем

Високий артеріальний тиск є широко поширеним серцево-судинним захворюванням. Гіпертонія вражає від 20 до 50% дорослого населення розвинених країн. Тільки дуже невеликий відсоток людей, які страждають на гіпертонію, можуть контролювати цю хворобу. У країнах Центральної Європи тільки 20-25% пацієнтів можуть підтримувати кров'яний тиск за допомогою лікування.

У дослідженні 2014 року розглядався вплив фізичних вправ на артеріальний тиск. Учасники були розділені на три групи, кожна з яких займалася в різний час - 7:00, 13:00 і 19.00. Дослідження показало явно кращі результати у групи, яка тренувалася о 7:00.
Крім артеріального тиску, ранкове тренування корисна для підтримки оптимального рівня цукру в крові. Протягом дня рівень цукру в крові змінюється, що обумовлено споживанням їжі і способом життя. Після споживання їжі рівень цукру в крові підвищується і знижується при нестачі поживних речовин. Наявність адекватного вмісту цукру в крові важливо для всіх, так як високий і низький рівень цукру ставлять під загрозу здоров'я людини. Проте, ранкові тренування можуть допомогти вам досягти оптимального рівня цукру в крові. Дослідження 2015 року був присвячений порівнянні ранкових і вечірніх тренувань і їх впливу на ризик гіпоглікемії у людей з діабетом 1 типу. Результати показали менший ризик низького рівня цукру в крові тільки під час ранкового тренування.

6. Підвищує рівень кортизолу і тестостерону

У нашому організмі гормони виділяються в різні проміжки часу, тому бажано скорегувати своє тренування у відповідності з цим. Кортизол, гормон стресу, починає виділятися рано вранці, а його рівень падає ввечері. Тому дослідження 2008 року розглядає ранкову зарядку як відмінний спосіб підвищити рівень кортизолу, викликаючи почуття пробудження з раннього ранку.
Крім кортизолу, ранкові тренування також впливають на інший важливий гормон - тестостерон. У чоловіків він впливає на багато життєво важливі функції, наприклад, він заповнює запаси енергії і відповідає за ріст м'язів. Рівень тестостерону вранці на третину вище, ніж вдень і ввечері.

7. Ніщо не буде вас відволікати

Тільки чесно, скільки разів під час тренування ви берете телефон і спілкуєтеся з друзями або колегами? Але чи знаєте ви, що виконання інших видів діяльності під час тренувань знижує ефективність вправ і мотивацію до тренувань? Якщо ви ніяк не можете відключити телефон або ж залишити його в шафці, спробуйте тренуватися вранці. Ви з меншою ймовірністю отримаєте повідомлення, електронні листи, SMS або телефонні дзвінки вранці. Ви ж не дзвоніть нікому о 6:00 ранку?
Ваш партнер також може бути відволікаючим елементом вашої тренування. Намагайтеся, щоб розмови і жарти не відволікали вас від тренування. Якщо ви хочете якісно потренуватися, вас не повинен турбувати ніхто і ніщо, і ранкове тренування ідеально для цього підходять.

8. Чи допоможе розвинути самодисципліну

Початок дня з ранкового тренування вимагає зміни способу життя. Крім раннього пробудження, вам необхідно скорегувати час сну, оскільки недолік сну і втома можуть значно знизити вашу мотивацію тренуватися вранці. Це вимагає дисципліни, наполегливості і часу, поки ранкова зарядка не стане звичкою. Дослідження 2010 року показують, що нашому організму потрібно 66 днів, щоб виробити звичку. Так що ваші ранкові тренування стануть для вас звичними приблизно через 2 місяці. Ви також можете знайти поради про те, як розвинути самодисципліну, в нашій статті 6 кроків до самодисципліни для досягнення своїх цілей у фітнесі.
За даними Американського комітету з тренувань (ACE), люди, які тренуються вранці, більш уважні і частіше тренуються. І навпаки, на вечірнє тренування можуть вплинути втома, Відсутність бажання, домашні обов'язки або інші виправдання. Намагайтеся уникати цих негативних факторів, переносячи тренування на ранок.

9. Більше місця в тренажерному залі

Вам напевно знайома ситуація, коли в вашому спортзалі найбільше людей, і доводиться чекати поки певний тренажер звільниться. В основному, час після обіду і вечір більш популярні ніж ранок. Особливо у вихідні дні люди вважають за краще поспати, робити покупки і інші заняття, а не тренуватися. Якщо ви шанувальник порожніх фітнес-центрів, ми рекомендуємо вам встати рано вранці і спробувати потренуватися вранці.
Ми віримо, що після прочитання цієї статті ви ознайомилися з 9 причинами через які варто тренуватися вранці, і ви також спробуєте піти на ранкове тренування. Напишіть нам в коментарях, коли вам більше подобається тренуватися - вранці або ввечері. Якщо вам сподобалася стаття і вона була корисною, підтримайте нас репоста.

Популярные сообщения из этого блога

Вправи для пружною і сильною задньої поверхні стегна

7 ситних закусок, які можна взяти з собою куди завгодно